Agility

 

Agility, koirien esteratakilpailu, on Suomessakin jo suuren suosion savuttanut laji. Lajissa kilpaillaan vuoden 2018 alusta viidessä eri kokoluokassa, mm. pikkuminit (säkä alle 28 cm) ja minit(säkä alle 35 cm). Pikkumini voi kilpailla myös mini-luokassa. Kilpailuissa edetään 1-luokasta 3-luokkaan, sen myötä kun riittävät tulokset on saavutettu aina kussakin luokassa. Puhdasrotuinen koira voi lisäksi saavuttaa Agility- (FI AVA) tai hyppyvalion (FI AVA-H) tittelin.
 
Agility on erinomainen harrastelaji, jossa voi nauttia koiran ja ohjaajan yhteistyöstä. Harrastamaan voi lähteä ketä vain, koiralta tietenkin edellytetään hyvää perusterveyttä. Myös harrastaessa on seurattava että koiran fyysinen kunto pysyy hyvänä ja huolehdittava esim. hieronnasta. Lajin parissa paranee sekä koiran että ohjaajan fyysinen kunto ja koordinaatiokyky. Koirakon yhteistyö tiivistyy myös kentän ulkopuolella. Pärjääminen esim. 3-luokassa ja SM - tasolla vaativatkin jo sitten enemmän säännöllistä ja suunnitelmallista harjoittelua.
 
Agilityssä voidaan kilpailla sekä agility- että hyppyradalla. Agilityradalla on käytettävissä kaikki FCI:n hyväksymät estetyypit. Hyppyradalla ei ole lainkaan kontaktiesteitä. Kilpailuradalta löytyy noin 15 - 20 estettä. Kilpailuissa aika sekä virhepisteet määrittävät sijoittumisen tai mahdollisen hylkäyksen. Lajissa kilpailijoilta vaaditaan kilpailulisenssi.
 

HYPPYESTEET
KONTAKTIESTEET
MUUT ESTEET
aita
A-este
pujottelu
okseri
puomi
avotunneli (putki)
muuri
keinulauta (keinu)
umpitunneli (pussi)
pituushyppy
 
 
rengas
 
 

 
Lajiin ja ajanmukaisiin sääntöihin voit tutustua lajiliiton sivuilta: www.agilityliitto.fi , sivustolta löytyy myös kilpailukalenteri. 
 
 

Tapahtumia

Yhdistyksen joukkueiden kokoamisen ym. agilityasiat organisoi agility-vastaava:
Jaana Salonen, email: jaana324 (at) hotmail.com

 

Perhoskoirien rotumestaruus
 

Vuosittain järjestetävässä kilpailuissa voi Suomen Papillon- ja Phaléneyhdistyksen jäsenenet kilpailla rotumestaruudesta. Kilpailu järjestetään jonkin virallisen kilpailun yhteydessä. Tarkemmat säännöt pdf-muodossa. Seuraavan kilpailun tiedot ja aiemmat tulokset löydät täältä.

->  otamme vinkkejä vastaan vuoden 2018 kilpailun ajankohdasta ja paikkakunnasta.
 

SM - kilpailut
 

SM-kilpailujen vuoden 2018 osallistumiskriteerit löydät täältä.
Seuraavat SM kilpailut ovat vuorossa 16.-17.6.2018 Vantaalla, järjestänä toimii ...
SM-kilpailuissa on myös joukkuesarja 3. luokassa kilpaileville.
Kilpailun omat sivut tulossa. 
 

Maajoukkue
 

Maajoukkueen karsintakilpailuhin pääsee, kun koirakko täyttää vaadittavat osallistumiskriteerit.  
Vuoden 2018 maajoukkuekarsinnat järjestetään 30.6.-1.7.2018 Vantaalla, ... toimesta.


Juniori-,  Seniori - ja Paragility SM-kilpailut
 

JSP SM:eissä kilpaillaan seuraavissa luokissa: juniorit 8-13 vuotta, juniorit 14-17 vuotta, seniorit 50+ sekä para. Ikäryhmissä luokka määräytyy sen kalenterivuoden mukaan, jolloin ohjaaja täyttää vaaditut vuodet. Paran osalta on olemassa 7 luokiteltua ryhmää, johon ohjaaja kuluu vammansa perusteella. Kukin ohjaaja on oikeutettu kilpailemaan vain yhden luokan Suomen mestaruudesta kerrallaan, samoin koira voi osallistua kilpailemaan vain yhdestä Suomen mestaruudesta JSP SM-kilpailussa ohjaajansa kanssa.

Suomen mestaruus ratkotaan 2-luokan tasoisen agility- sekä hyppyradan yhteistuloksen perusteella jokaisessa säkäluokassa (mini, medi sekä maksi) junioreiden ja senioreiden osalta. Paragilityn osalta Suomen mestaruus ratkotaan jokaisessa para-luokitellussa ryhmässä riippumatta koiran säkäluokasta.

Vuoden 2018 JSP SM-kilpailuista ei ole vielä tarkempaa tietoa.  
 

Muu kilpailutoiminta


Agilityliiton sivuilta löytyy kilpailukalenteri kotimaisista kilpailuista.
Suomessa järjestetään edellä mainittujen kilpailujen lisäksi  Kennelpiirien vastuulla olevat piirimestaruuskilpailut. Kilpailuista löytyy perustiedot Agilityliiton kilpailut - sivuilta.  

 

Vuoden Agilityperhonen

Vuoden Agilityperhoselle pisteet lasketaan virallisissa Suomessa järjestetyistä kilpailuista sekä Mestaruuskilpailuista oheisen pistetaulukon mukaisesti. Kilpailuissa huomioidaan 10 parasta (suurimmat pisteet tuottavaa) tulosta. Mikäli pisteet menevät tasan, on voittaja se, jolla on vähemmän pisteisiin laskettuja kilpailutuloksia. Mikäli tämänkin jälkeen tulos on sama, ratkaisee paremmuuden parhaan kilpailun suurempi pistemäärä. Yhdistys julkaisee 10 parhaan agilityperhosen listan. Sekä Papillonit että Phalènet kilpailevat samasta tittelistä erittelemättä.
Ilmoittautumisohjeet julkaistaan yhdistyksen lehdessä sekä nettisivuilla.