Uutiskooste 2013

20.4. Match Show, Heinola

27.-28.4. PetExpo

8/2013 Uusi PRA geenitestilöydös

Koiran koko perimän laajuisen DNA-kartoituksen pilottihanke ja yhdistyksen tuki

Koiran geneettinen terveys eli perinnölliset sairaudet ja perimän monimuotoisuus sekä erilaiset rakenteelliset ominaisuudet voidaan pian kartoittaa yhdellä koko perimän laajuisella DNA-testillä.

Osallistu pilottiin ja tilaa koirallesi maailman ensimmäinen samanaikaisesti yli 100 tautigeeniä ja monimuotoisuuden testaava geneettinen terveyskartoitus. Ennen lanseerausta uusi perimänlaajuinen kartoitus on vielä saatavilla aikaisemman monimuotoisuuskartoituksen hinnalla 130 EUR/koira.
Kartoituksen tulokset raportoidaan koiranomistajille ja rotuyhdistyksille verkossa maalis-huhtikuun aikana osana uuden palvelumme lanseerausta.

Kun poskisolunäytteen on ottanut eläinlääkäri tai Kennelliiton virallinen näytteenottaja, saat koirallesi myös kansainvälisesti hyväksytyn ISAG:in DNA-tunnisteen esim. polveutumistarkastuksia varten.

Tilaa pilottikartoitus Genoscoperin sivuilta ja lähetä koirasi poskisolunäyte 15.2. mennessä. Huomioi, että takarajan jälkeen saapuneet näytteet eivät enää ehdi mukaan pilottiin.

Koska näytteiden saapumistakaraja on tiukka, voit tulla koirasi kanssa myös Genoscoperin laboratorioon Helsingin Pitäjänmäkeen otattamaan maksuttoman näytteen. Näytteitä otetaan  28.1. – 8.2.2013 klo 9-17. Tilaa pilottikartoitus testitaulukosta Genoscoperin kotisivuilta ja ilmoita etukäteen, milloin tulet ottattamaan näytteen!

Pilottihanke tarjoaa tietoa kasvattajien avuksi, ja kun riittävä määrä rodun edustajia on tutkittu palvelee tutkimus myös rotuyhdistystä. Tämän vuoksi rotuyhdistys on päättänyt tukea pilottihankkeeseen osallistuvia jäseniään. Yhdistys kustantaa joka kolmannen testin saman omistajan / kasvattajan koirista. Lähetä maksutiedot rahastonhoitajalle. Kustannusten korvaus ei sisällä mahdollisia näytteenotto kuluja.

Vuosikokous ja jalostustarkastus

Vuosikokous 2.3.2013 klo. 15.00 paikkana Salpausselän Kennelpiirin halli, Simolankatu 2 (Renkomäki), Lahti.

Jäsenistölle avoin ja maksuton koirien jalostustarkastus alkaen klo. 10.00. Arvostelijana Saija Juutilainen.
Jalostustarkastukseen toivotaan ennakko-ilmoittautumista 20.2. mennessä:
Heidi Rentola email: heidi.rentola (at) gmail.com tai Kurratie 4 C 8, 17200 Vääksy
Ilmoita koiran virallinen nimi, reksiterinumero, kasvattajan ja omistajan yhteystiedot sekä silmä- ja polvitarkastustiedot, mikäli ne ei vielä ole KoiraNet:ssä julkaistu.

Match Show 20.4. Heinolassa

Vanerinkatu 7, 18100 Heinola
tuomarit:
Teija Hohtari, pienet ja veteraanit
Erja Vehkasalo, isot ja pennut sekä lapsi & koira
Sponsoreina Musti ja Mirri, Lemmikkistore, PS-agilityesteet
facebook: Match Show Heinola 20.4.
Match Shown vastaavana toimitsijana Satu Rutanen. Kiitos kaikille talkoolaisille ja kisaan osallistneille.

Yhdistys ja rodut esillä PetExpossa

Yhdistyksellä oli esittelypiste ja sen lisäksi rotumme oli esillä lavalla kahdesti päivässä. Kiitokset talkoolaisille rotujemme esille tuonnista joka sai runsaasti hyvää palautetta.

Uutta PRA geenitestirintamalla

Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanilla tehdään koirien geenitutkimusta. Tutkimuksiin liittyen löydät tietoa koirangeenit sivustolta. Alkuvuodesta 2013 tuli alustava ilmoitus ja virallinen tieteellinen julkaisu uudesta PRA geenilöydöksestä (CNGB1) perhoskoirilla julkaistiin elokuussa 2013 (tiedote). Yliopisto lähetti tuloksia PRA geenistä koirien veripankkiin aiemmin lähetettyjen näytteiden osalta. Yliopisto ei tee maksullisia tutkimuksia, vaan jossain vaiheessa tämä tutkimus tullee jonkun yrityksen valikoimiin.
Yliopiston tieteellisen julkaisun jälkeen Optigen ilmoitti että heillä oleva perhoskoirien PRA geenitesti (Pap_PRA1) on identtinen Yliopiston löydöksen kanssa.
Yhdistyksemme julkaisee listaa PRA DNA testien osalta (listassa vielä kromosomi 2-tulos nimike, joka tarkoittaa siis Yliopiston löydöstä / Optigenin testiä, koska tuolloin ei ollut vielä virallisia nimikkeitä tiedossa). Listaan on linkki etusivulla. Listalla julkaistaan vain omistajan ilmoittamia tuloksia, joten toivomme aktiivisuutta asian tiedottamisen suhteen (etusivulla linkki myös yhteystietoihin kenelle tulokset lähetetään).