PEVISA & Terveystulokset

PEVISA

PEVISA tarkoittaa rotukohtaista Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaa. Se sisältää pentujen rekisteröintiin vaikuttavia ehtoja esimerkiksi terveystutkimuksista.

Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta hyväksyi papillonin ja phalénen rotukohtaisen PEVISA-ohjelman  18.8.2020. Ohjelma on voimassa 1.1.2021 – 31.12.2023 .

Päätös PEVISA-ohjelman jatkosta vastaavanlaisena on jo annettu:

Jalostustieteellisen toimikunnan päätös 24.4.2023 (4/2023):

Jalostustieteellinen toimikunta esittää hallitukselle vahvistettavaksi ja edelleen valtuustolle tiedotettavaksi papillonin ja phalenen seuraavan PEVISA-ohjelman ajalle 1.1.2024-31.12.2026:

Pentueen vanhemmilla tulee astutushetkellä olla voimassa oleva vähintään 12 kk iässä tehty polvitutkimus- ja silmätarkastuslausunto. Silmätarkastuslausunto ei saa astutushetkellä olla 24 kk vanhempi.

Ulkomaisia uroksia koskee koirarekisteriohjeen kohdan 9 mukainen poikkeuslupa: ei vaadita PEVISA-tutkimuksia.

PEVISA-ohjelman seuraaminen

Rotujärjestö sitoutuu seuraamaan PEVISA-ohjelman vaikutuksia ja seuraamaan kehitystä.

Jalostustietojärjestelmä

Suomeen rekisteröityjen papillonien ja phalèneiden viralliset tutkimustulokset löytyvät Suomen Kennelliiton ylläpitämästä KoiraNet Jalostustietojärjestelmästä. Papillonien tulokset löydät tästä linkistä, ja phalèneiden tulokset tästä.

Geenitestatut papillonit ja phalènet

Heidi Rentola ylläpitää listaa PRA- ja NAD-geenitestattujen papillonien ja phalèneiden osalta. Geenitestituloksen voit lähettää PDF-dokumenttina sähköpostitse osoitteeseen heidi.rentola(a)gmail.com, jolloin tulos lisätään listalle. Klikkaa alla olevaa linkkiä avataksesi lista.

PRA ja NAD geenitestatut papillonit ja phalènet.

PRA:han sairastuneet papillonit ja phalènet

Heidi Rentola ylläpitää listaa PRA:han sairastuneista papilloneista ja phalèneista. Voit ilmoittaa PRA-diagnoosista Heidille, heidi.rentola(a)gmail.com, jolloin tulos lisätään listalle. Klikkaa alla olevaa linkkiä avataksesi lista.

PRA-lista